Az ELKO EP digitális kapcsolóóráit bemutató sorozatunk első két szereplője az SHT-1 és SHT-1/2 típusú kapcsolóórák. Nem véletlenül együtt mutatjuk be őket, ugyanis egyedül csak a kimeneti csatornák számában különböznek: 

Az SHT-1 kimenete egy potenciálmentes váltóérintkezős relé, míg az SHT-1/2 típus két relével (csatornával) rendelkezik. 

    Ahogy a címben is jeleztük, sokat tudnak ezek a kapcsolóórák, ezért a jellemzőik felsorolása is hosszabb lesz. Ennek ellenére ajánlott végigolvasni, bővebben megismerni, hogy adott esetben, egy-egy projekthez ki tudd választani a megfelelőt, valamint a leírásban több gyakorlati információt is kapsz, ami általában nem része egy használati útmutatónak. A kapcsolóórák fotója és bekötési sémája az 1. ábrán látható.

 

Közös jellemzőik a következők:

 • Tápfeszültség: kapható 230 Vac vagy UNI (AC/DC 12 – 240 V) verziókban, melyet rendeléskor is meg kell adni. Az UNI verziók tehát akár egy 12 V-os akkumulátorról is működőképesek!
 • Választható funkciók: egy programhelyen egy funkció adható meg az alábbiakból:
  • Bekapcsolás (ON) – Relé bekapcsolása a beállított időpontban (perc alapú)
  • Kikapcsolás (OFF) – Relé kikapcsolása a beállított időpontban (perc alapú)
  • Impulzus – Egyszeri impulzus: a relé bekapcsolása a beállított időpontban… a relé kikapcsol a beállított impulzusidő letelte után (az impulzushossz 1-99 mp között állítható a SET4 menüpontban)
  • Ciklikus impulzus (villogó, + ON) (más néven aszimmetrikus ütemadó) – a relé SET4 menüpontban beállított impulzushossz (1-99 mp) idejére bekapcsol és szintén a SET4-ben beállított ciklusideig (ez is 1-99 mp között állítható) kikapcsol… ezt a be-kikapcsolást addig ismétli, amíg egy beállított program felül nem írja.
Az impulzus üzemmódokhoz csatornánként egy impulzus és egy szünet időtartam adható meg a SET4 menüpontban, tehát a programhelyeken beállított impulzus üzemmódok időtartamait a kiválasztott csatornához beállított impulzusidő adja. Ennek megfelelően pl. az egycsatornás kapcsolóóránál bármelyik programhelyen beállított impulzussal a csatornára megadott ideig lesz a relé behúzva. Kétcsatornás változatnál mindkét csatornára külön megadhatóak az időtartamok. 
(Nem kötelező idősorrendben programozni, csak a logikus felépítés miatt ajánlott. Az egyes funkciók bármelyik programhelyre beállíthatók, ügyelve arra, hogy egy bekapcsoláshoz kikapcsolás is tartozzon!) 
 • Programhely: 100 programhely áll rendelkezésre (Pr00 – Pr99)
 • Egy programhelyen beállítható:
  • A csatorna száma (SHT-1/2 típusnál)
  • A fenti 4 funkció egyike (pl. „ON”, de a kikapcsolást egy másik programhelyen kell beállítani!)
  • A funkció működésének időpontja (óra:perc)
  • A működés engedélyezése (ON) vagy tiltása (OFF) a hét napjain (1 = hétfő … 7 = vasárnap)

Tehát egy programhelyen a beállított funkció egész heti működése beállítható!

 • Háttérelem: Az óra áramszünetkor is működik, melyhez a tápot egy CR2032 típusú gombelem biztosítja a gyártástól számított kb. 3 évig. A kapcsolóóra programozható bekötött külső tápfeszültség nélkül is, de a kimeneti reléket nem működteti.

(Az elem cseréjére feszültségmentesítés után kerülhet sor (sorkapcsok és vezetékek). A hátlapot lepattintva és a hátsó áramköri panelt óvatosan kiemelve – vigyázva a szalagkábelre – a kijelző hátsó részén található elemtartóba kell behelyezni az új, jó minőségű elemet polaritás helyesen.)

 

További közös jellemzőjük néhány specifikus funkció is:

 • Kézi kapcsolás: Az előlapi nyomógombokkal közvetlenül működtethetők a kimeneti relék. A megfelelő gomb (MAN1 vagy MAN2) megnyomására az adott relé meghúz („kéz” szimbólum megjelenik), újabb gombnyomásra a relé elenged („kéz” szimbólum még látható), újabb gombnyomásra visszakapcsol „AUTO” üzemmódba és a beállított programok szerint működik tovább („kéz” szimbólum eltűnik)
 • „Szabadság” üzemmód (bőrönd ikon): Az üzemmódban a kapcsolóóra program szerinti működése szünetel a beállított év:hó:nap 00:00 kezdeti időponttól a beállított év:hó:nap 23:59 időpontjáig, majd automatikusan folytatja a programozott működést.
 • Véletlen „dobókocka” üzemmód (dobókocka ikon): a kimeneteket 10 -120 perc időintervallum között véletlenszerűen kapcsolja be és ki.

A különböző üzemmódok eltérő prioritással hajtódnak végre. A sorrendet a 2. ábra táblázata mutatja, melyből kiolvasható, hogy kézi üzemmódban felejtve az eszközt, ne várjunk tőle program szerinti működést. Az is jól látható, hogy a speciális üzemmódok mindig elsőbbséget élveznek a normál, időprogram szerinti működéssel szemben.

2. ábra

Az LCD kijelző háttérvilágítással rendelkezik, mely 10 mp tétlenség után kikapcsol. A folyamatos világítás be-és kikapcsolható a MAN – ESC – OK gombok egyidejű hosszú megnyomásával. 

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .