Mint ismert már, a TER-9 egy kétcsatornás, digitális termosztát, felvértezve kapcsolóóra funkcióval is. Fotója és bekötése az 1. ábrán látható, ahol a használható hőmérsékletérzékelők is fel vannak tüntetve. Csak NTC típusú (Negative temperature coefficient = negatív hőmérsékleti együtthatójú), 12 kΩ / 25 °C alapértékű termisztorokkal működik helyesen, melyek az ELKO EP kínálatában a TC (0 .. +70 °C) és a TZ (-40 .. +125 °C) típusok és különböző hosszúságú előre szerelt vezetékekkel kaphatók (10 cm, 3 m, 6 m, 12 m).

 

Mit is tud valójában a TER-9

Előre is bocs, mert hosszú lesz! 

Összegyűjtve a következőket: 

I. 6 féle termosztát funkció bármelyik csatornán: 

  1. Két egymástól független termosztát -40 .. +110 °C tartományban fűtésre/hűtésre.
  2. Függő üzemmódú termosztát funkció, mely a 2. csatornával logikai „ÉS” kapcsolatban működteti az 1. csatornát – a funkció jól használható pl. tartalék hőforrás szükség szerinti automatikus bekapcsolására. 
  3. Differenciál termosztát funkció, melynél a két érzékelő által mért hőmérséklet különbség alapján kapcsol a kimenet – pl. a már bemutatott napkollektoros rendszer is ezzel működik. 
  4. Kétszintű termosztát, mely hasonló a függő termosztát funkcióhoz, de csak egy hőmérsékletérzékelőre van szükség. Két hőforrás (kazán) használatakor a fő kazán az 1. csatorna által van szabályozva, de, ha nem bírná a felfűtést, akkor bekapcsol a 2. csatornáról indítható kiegészítő fűtés is. 
  5. „ABLAK” funkciós termosztát, melyben a két kimeneti relé párhuzamosan működik és bekapcsol, ha a mért hőmérséklet az „ablakban” van, illetve kikapcsol, ha bármelyik irányba kilép a két határ tartományából. Használható pl. elfagyás elleni védelemre. 
  6. „HOLT ZÓNA” funkció, melynél a kimeneti relék kikapcsolt állapotban vannak, amíg a hőmérséklet a beállított zóna határain belül van. Az egyik relé a túlmelegedésre, a másik az alulhűlésre kapcsol be. Előbbivel pl. a klíma indítható, utóbbival a fűtés. 

II. Időprogram – kapcsolóóra funkciók: 

  1. A kimeneti relék be- vagy kikapcsolása időprogramok szerint perchatárokra, perc alapon (impulzus üzemmódja nincs!) az SHT kapcsolóórákhoz hasonlóan napi/heti vagy éves üzemmódban, 100 programhellyel.
  2. „Szabadság” üzemmód, ahogy az SHT óráknál.
  3. „Véletlen” üzemmód
  4. Szobatermosztát funkció, mely az időprogram része, ugyanis nem csak ON, OFF kimeneti funkciók adhatók meg egy időpontra, hanem a csatornára beállított hőmérsékletre történő szabályozás is. 

III. Kézi üzemmód – az előlapi „MAN1”, „MAN2”nyomógombokkal, kézzel be- és kikapcsolhatók a kimenetek. 

A további funkciókat lásd a használati útmutatóban

Az egyes üzemmódok működése között gyárilag beállított, logikus elsőbbségi sorrend van (2. ábra).

Az elsőbbségi táblázatból kiolvasható, hogy a kézi vezérlés minden mást blokkol, illetve, hogy a „Szabadság” üzemmód alatt nem működnek a programozott funkciók. Az időprogramok és a termosztát funkciók viszont azonos prioritást élveznek, mindkettő használható egyidejűleg is egy-egy csatornára. Mindig az utolsó „trigger” jel szerinti funkció aktiválódik. Ha pl. kikapcsoltunk egy kimenetet egy adott időpontban, akkor egy beállított termosztát funkció vissza fogja kapcsolni, amikor a funkció szabályozási folyamata ezt megkívánja – egyszerű fűtés szabályzásnál pl., ha lehűlt az érzékelt terület és fűteni kell. 

    Mivel kapcsolóórák a témakör, ezért elsősorban ehhez a funkcióhoz mutatunk be a 3. ábrán egy bekötési rajzot, mely kapcsolástechnikailag igazából semmi különöset nem tartalmaz. A csatornák funkciói elsősorban a programozás során dőlnek el. Jelen esetben az 1-es csatornát normál valós idejű kapcsolóóraként használjuk egy meleg vizes bypass szivattyú indítására, mert a vételi helytől távol esik a meleg vizet előállító készülék. A be- és kikapcsolási időpontokat a család szokásaihoz igazítva kell beállítani, hogy pl. a reggeli készülődésben rendelkezésre álljon a meleg víz, ne kellejen várni és a csatornába leengedni több liter vizet. A 2-es csatorna fűtésszabályzást végez szobatermosztát funkcióban a helyiségbe telepített hőmérsékletérzékelővel.

Az időprogramban beállított hőmérséklet-szabályzó funkció nem tipikus szobatermosztát jelleggel működik, ugyanis csak az adott csatornára beállított egyetlen hőmérsékletre történik a szabályzás, tehát nem adható meg külön időpontokra más-más hőmérséklet. Ezért elsősorban olyan helyiségekben használható, állandó hőmérséklet fenntartása az igény, vagy, ahol pl. adott időpontokban van szükség magasabb hőmérsékletre. Ilyen lehet pl. a fürdőszoba fűtése átmeneti időszakban, amikor a rendes fűtés már nem működik, de kisgyerek-fürdetéshez melegebbre van szükség a fürdetés időpontjára. 

    Úgy tűnik, hogy végére értünk az ELKO EP kapcsolóórák bemutatásának, de van egy jó hírünk: a fejlesztés vége felé tart az SHT-7 típus, melynek egyik fő jellemzője lesz az okostelefonnal történő NFC adatcsere. Ígérjük, amint forgalomba kerül, azonnal bemutatjuk. 

Addig is, kellemesen hűs napokat kívánunk!

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .