Sokan úgy gondolják, egy okosotthon kiépítése úgy kezdődik, hogy a ház minden sarkába eljut a LAN-kábel, a sarokban ott duruzsol a szerver, a tetején a kábelspagettit fogadó méretes switchcsel…

Hát van ilyen is, de mi a Valena Life/Allure Netatmo eszközeit pont azért szeretjük, és lettünk kiemelt partnerei ennek a termékcsaládnak, mert nem ilyenek. Nagyon nem. A legtöbb beszerelése nem igényel nagyobb technikai tudást, mint egy fali csatlakozóé. A technikai feltétel annyi, hogy legyen internetkapcsolat és wifirouter. Aki az okostelefonjára telepített már appot, az a Legrand rendszer vezérlésével is elboldogul. Mindezek ellenére nem leegyszerűsített eszközökről van szó, hanem teljes értékű, nagy tudású komponensekről.

Nézzük meg a fenti kombinációt! A központi egység telepítése gyakorlatilag annyi, hogy, akár egy régit lecserélve, egy süllyesztett dugalj helyére kell elhelyezni. A főkapcsoló még ennél is egyszerűbb – vezeték nékül működik. Ebből is kiderül, hogy a Legrand rendszere nagyszerűen ötvözi a vezetékes és a vezeték nélküli kapcsolatot. A fizikai beszerelés után a vezérlés, a beállítás, a felügyelet, például az áramfogyasztás ellenőrzése mind az ingyenes telefonos/tabletes applikáción történik.

A fenti képen néhány, a rendszerhez csatlakoztatható vezetékes eszköz látható. Mindegyik szabványos méretű, és vezeték csak a rá csatlakoztatott eszköz áramellátásához szükséges, pont úgy, mint a „buta” változatnál.

Itt pedig a fenti eszközök vezeték nélküli párjai láthatók. Ezek önmagukban nem működnek, csak vezérlőjeleket tudnak küldeni a Valena Life/Allure Netatmo hálózatba, kell hozzájuk egy olyan parancsvégrehajtó egység, mint a képen jobbra látható szürke doboz, ami egy világításvezérlő mikromodul. A felhasználó viszont erről mit sem tud, ő csak azt veszi észre, hogy fúrás-faragás nélkül került fel új villanykapcsoló-rendőnyvezérlő.

A Legrand rendszerét azért is szeretjük, mert egyszerű problémákra egyszerű választ is tud adni. Nem minden esetben kell központi egység, telefonos app. Az előre programozott szettek segítségével egyszerű RF-kapcsolatos vezérlés is kiépíthető.

Az igazi belépő a Valena Life/Allure Netatmo okosotthon-megoldásokba viszont a központi egységet és a főkapcsolót tartalmazó csomag. Ez a későbbiekben szabadon kiegészíthető, bővíthető. A telefonos app segítségével teljeskörűen felügyelhető, programozható, és a távfelügyelet is megoldott. Sőt, a Legrand rendszere kompatibilis az Apple HomeKit, a Google Home, az Amazon Echo, a Somfy, a Bubbendorff, a Netatmo és az IFTTT okosotthonrendszereivel. Így az is megoldható, hogy például a Google Home okoshangszóróknak mondjuk meg, hogy kapcsolja ki a világítást.

Aki többet szeretne megtudni, az ellátogathat a Legrand oldalára, és utána az üzleteinkben, amelyek kiemelt Valena Life/Allure Netatmo értékesítési pontok, élőben, a kihelyezett demófalakon is megnézheti, kipróbálhatja és megvásárolhatja a komponenseket.

Címkék: , ,

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .