Egy nagyon kedves levelet kaptunk az ABC Elkotól, úgy érezzük, muszáj megosztani veletek: 

 A redőnyök szerves részei hétköznapjainknak, … este leengedjük, reggel felhúzzuk. Unalmas, de hasznos tevékenység, viszont megvédi lakásunk belső tereit sok kellemetlen külső behatástól és még egy kis energiát is megtakaríthatunk vele.

Tehát mozgatjuk rendületlenül. 

A nagy kérdés, hogy MIVEL?

    Ha nem motoros a redőny, akkor a gurtnit vagy a zsinórt kézzel húzgáljuk, ami sok redőnynél valljuk be, elég macerás művelet napról napra. 

    Ha motoros a redőny, akkor már nagyon sok lehetőségünk adódik a mozgatásra. A kézi kapcsolós/nyomógombos vezérlés mellett rádiófrekvenciás távvezérléssel, de akár intelligens rendszerekkel is megoldhatjuk a mozgatást. És, ha már villamos jelekkel vezérelhető, akkor természetesen automatizálható is, mely szinte határtalan lehetőségeket kínál az igények kielégítésére.

Most induló kisebb műszaki információs levélsorozatunkban bemutatjuk az ELKO EP által forgalmazott, fejlesztett és gyártott megoldásokat az egyszerűbb kézi működtetéstől egészen az intelligens rendszerekkel történő komplex vezérlésekig. Mindezt természetesen a levél terjedelmi korlátain belül és ennek megfelelő mélységben. A nem tárgyalt, nem részletezett információkkal kapcsolatban keress meg minket, hogy átbeszélhessük és megoldhassuk a feladatot.

Sorra vesszük:

  • a LOGUS90 szerelvénycsalád hagyományos és nem hagyományos redőnyvezérlőit.
  • a RELÉ termékkör vezérlőivel megvalósítható redőnyvezérlő áramköri kapcsolásokat.
  • az iNELS RF Control vezeték nélküli épületautomatizálási rendszer által kínált megoldásokat.
  • az iNELS BUS System épületautomatizálási rendszer alap lehetőségeit és néhány extra funkció ismertetését (bővebb ismeretért gyere el havonta tartott rendszerpartneri oktatásunkra!)

    A több héten átívelő sorozat végén remélhetőleg átfogó képet kapsz a témáról és könnyebben tudsz majd eszközöket, rendszereket és megoldásokat választani, ha szükségedre lesz rá.

 
    Kezdjük is a LOGUS90 szerelvénycsaláddal, melynek szerelvényei között több redőnyvezérlő is megtalálható. A teljes szerelvényt három részből lehet összeállítani (1. ábra), így ugyanazon mechanizmushoz a teljes dizájn választékkeretei és billentyűi felhasználhatók.

A LOGUS90 redőnyvezérlő szerelvényei között megtalálhatók a kapcsoló és a nyomógomb típusúak egyaránt. Léteznek forgókapcsolós és forgó nyomógombos kivitelek is. Közös jellemzőjük, hogy valamilyen retesszel mindegyik rendelkezik az ellentétes irányok egyszerre történő bekapcsolása ellen. A védelem lehet csak elektronikus és mindkettő, elektronikus és mechanikus. Tisztán csak mechanikus védelemmel rendelkező nincs, ugyanis az már nem redőnyvezérlő lenne, hanem pl. egyszerű dupla váltóérintkezős nyomógomb, amivel természetesen szintén megoldható a vezérlés, de biztos elektronikus védelemről kell gondoskodni.

    A kapcsolós vezérlők jellemzője, hogy a bekapcsolt iránygomb bekapcsolva is marad, ha nem oldjuk ezt külön gombnyomással (pl. „STOP” gomb), tehát a tápfeszültség is a redőnymotoron marad, csak a saját végállás-kapcsolója akadályozza meg a megszorulást, felcsévélést vagy akár a motor leégését. Előnyük a nyomógombos direkt vezérléshez képest, hogy nem kell folyamatosan nyomni a gombot a redőny végállásáig. Az 2. ábrán a LOGUS90 szerelvénycsalád két kapcsoló típusú redőnyvezérlője látható.

 

A 21290 típusú redőnykapcsoló elektromos retesze a „FEL” gomb váltóérintkezője által valósul meg, így a „LE” irány csak a „FEL” gomb alaphelyzetében működik. A mechanikus reteszt a billentyűk egymást kioldó kapcsolási lehetősége biztosítja, azaz, ha az egyik irány be van kapcsolva, akkor a másik irány kapcsolása ezt kikapcsolja. A „STOP” gombokkal mindkét kapcsoló kikapcsolható, így nem marad feszültség a motoron.

    A 21291 típusú redőnykapcsoló annyiban különbözik az előzőtől, hogy az iránykapcsolók nem oldják egymást, csak a „STOP” gomb lenyomása után lehetséges a másik irány bekapcsolása. A „STOP” gombokkal itt is alaphelyzetbe állnak a kapcsolók.

    Következő levelünkben a nyomógomb típusú szerelvényekkel folytatjuk a LOGUS90 család redőnyvezérlőinek bemutatását és mutatunk egy megoldást a több helyről történő vezérlésre, melynek érdekessége, hogy továbbra is csak a LOGUS90 szerelvényeket használjuk, nincs szükség más logikai elektronikus áramkörre.

Címkék: ,

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .