Folytatva megkezdett sorozatunkat, ebben a részben megmaradunk a közvetlen redőnymotor vezérlésnél. Az előző részben a LOGUS90 szerelvénycsalád kapcsoló típusú vezérlőit mutattuk be, most ugyanezen család nyomógombos vezérlőin a sor.

A kettő közötti legfontosabb különbségek a nyomógomb felől megközelítve a következők:

  • A nyomógombos vezérlők általában elektronikus retesszel vannak ellátva a két irány összekapcsolása ellen.
  • Közvetlen vezérlésnél – azaz, ha nincs beiktatva a nyomógomb és a redőnymotor közé impulzussal indítható időzítő egység – a gombot nyomva kell tartani a kívánt helyzet eléréséig, beleértve a végállásokat is.
  • A nyomógombos jellegnek köszönhetően a több helyről történő egyszerű vezérlés is megoldható (külső elektromos reteszelésű redőnynyomóknál) – ugyanis nem maradhat bekapcsolt irány, mint a kapcsolós típusoknál.
  • Automatizált redőnymozgatás kézi vezérlőiként szinte csak a nyomógombos redőnyvezérlők jöhetnek szóba.

Az 1. ábrán látható két nyomógombos redőnyvezérlő közötti két különbség szembetűnő. A belső kontaktusok jellege és elrendezése (lásd a modulok belső rajzrészeit) meghatározza a működést és a két irány összekapcsolása elleni reteszelés módját is.

  • a 21281 típus egy váltó- és egy záró nyomógombot tartalmaz, melyből a váltó nyomógomb nyugalmi érintkezője biztosítja a záró nyomógomb feszültségét, így belső kialakítású elektromos reteszt képez – a LE irány csak elengedett FEL iránygombnál működik. Nincs szükség külső retesz kialakítására.
  • a 21283 típus tulajdonképpen két önálló váltóérintkezős nyomógomb, egy közös bemenettel – ez utóbbi különbözteti meg a normál dupla váltóérintkezős nyomógombtól (21154). Belső retesze nincs, ezért azt a váltóérintkezők közös csatlakozóinak külső átkötésével kell megoldani.

A 21283 típusú redőnyvezérlő külső reteszelési igénye jól kihasználható, ha több helyről kívánják vezérelni a redőnyt. A 2. ábrán bemutatott elrendezésben két 21283 típusú redőnyvezérlővel két helyről lehet működtetni ugyanazt a redőnyt. A kapcsolás tovább fejleszthető további, de ugyanilyen redőnyvezérlővel, ha még több helyről kívánják mozgatni a redőnyt. A bekötés lényege, hogy az utolsó redőnyvezérlőnél be legyen kötve a külső elektromos retesz. Nyilvánvaló, hogy két ellentétes vagy azonos iránygombot bármelyik szerelvényen egyszerre lenyomva semmi nem fog történni.

Címkék: ,

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .