Az ELKO EP által fejlesztett és gyártott iNELS RF Control vezeték nélküli, rádiófrekvenciás épületautomatizálási rendszer sok más, a lakásban szükséges funkció mellett a redőnyvezérlésre is több megoldást készen kínál. Vezérlőeszközök sokasága biztosítja az igények maximális kielégítését egészen az egyszerű kézi vagy fali távvezérlőktől az okostelefonnal történő vezérlésig, akár programozott időütemezés szerint, de külső, szintén rádiós érzékelők által a környezeti jellemzők alapján is. Az információs levél terjedelmi kereteibe nem fér be egy ilyen rendszer teljes ismertetése, ezért most csupán a redőnyvezérlés alapjait mutatjuk be (keress minket, ha rendszert szeretnél összeállítani!).

Az 1. ábrán a rendszer két vevőegysége látható, melyek kifejezetten redőnyvezérléshez készültek.

Jellemzőik összefoglalva:

RFJA-12B/230V:

 • 230 V AC feszültségű, beépített végállás kapcsolóval felszerelt redőnymotorokhoz
 • Tápfeszültség: 230 V AC
 • Relé kimenetek: 2x 8 A /AC1 záróérintkező („L” fázist kapcsol)
 • Belső védelem a két irány összekapcsolása ellen
 • Egy egység akár 25 csatornáról vezérelhető (1 csatorna 1 gomb a vezérlőn)
 • Az új, iNELS2 logóval ellátott RFIOprotokollal kommunikáló egységeknél beállítható a jelismétlő (repeater) funkció az RFAF/USB szerviz eszközzel

RFJA-12B/230V:

 • 12 – 24 V DC feszültségű, beépített végállás kapcsolóval felszerelt redőnymotorokhoz
 • Tápfeszültség: 12 -24 V DC (meg kell egyeznie a motor feszültségével)
 • Kontaktusmentes félvezető kimenet 1 A terhelhetőséggel
 • Irányváltás a kimeneti feszültség polaritásának megfordításával
 • Belső védelem a két irány összekapcsolása ellen
 • Egy egység akár 25 csatornáról vezérelhető (1 csatorna 1 gomb a vezérlőn)
 • Az új, iNELS2 logóval ellátott RFIOprotokollal kommunikáló egységeknél beállítható a jelismétlő (repeater) funkció az RFAF/USB szerviz eszközzel

Megjegyzés: az RFIO2protokollos eszközvásárlási igényedet külön jelezd a vásárlás, megrendelés helyén (pl. villamossági kereskedésben), illetve a jelismétlőként történő használatról érdeklődj az ELKO-nál!

 
A redőnymozgató kapcsolóegységek felhasználásával viszonylag gyorsan kiépíthető a vezérlőrendszer, amennyiben a redőnymotorok már telepítve vannak és a motort működtető vezetékek hozzáférhetőek (csak szimpla motor – pl. csőmotor – gyári vezérlés nélkül, beépített végállás-kapcsolóval). Minden önállóan mozgatandó redőnyhöz (motorhoz) egy vevőegységet kell telepíteni – lásd 2. ábra. A vezetékezés a Fázis – Nulla – Védőföld három vezetékére korlátozódik, nincs szükség külön vezérlő vezetékekre.  

 Az RF egységek nagy előnye, hogy nem szükséges előre kitalálni, hogy miről, hogyan fogjuk vezérelni, mert az iNELS RF Control rendszer szinte mindegyik vezérlője, távirányítója párosítható a redőnyvezérlő egységekkel, így azok utólag is kiválaszthatók, akár bővítési céllal is. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az egyirányú kommunikációs, jellemzően kijelző nélküli távvezérlők (RF Key, RFWB) párosításához fizikailag hozzá kell férni a vevőegységekhez is (meg kell nyomni a „Prog” gombot), ezért azokat célszerű már a beépítés pillanatában összetanítani. A kijelzős vezérlőkhöz elegendő a vevőegységek hat digites hexadecimális címének ismerete, melyet telepítéskor fel kell jegyezni, majd beírni a vezérlőeszköz megfelelő címmezőjébe.

    A csoportos mozgatás programozása sem jelent gondot, hiszen nincs más teendő, mint ugyanazt a nyomógombot megtanítani több redőnykapcsoló egységnek vagy a kijelzős vezérlőknél úgynevezett „Jelenetet” létrehozni. Bármelyik módszert is használva gyakorlatilag szinte minden kombinációban mozgathatók a redőnyök: egyedileg, kis csoportban, nagyobb csoportban, összesen, stb…

    A redőnyvezérlők működése gyárilag kötött a következők szerint:

 • Nyomógombos távirányítóknál a felső gomb a FEL irányt, az alsó gomb a LE irányt vezérli, de párosítani elegendő az egyiket, a másik gombhoz automatikusan hozzárendelődik a megfelelő irányvezérlés funkciója.
 • Az előző pont miatt tehát nem lehet egygombos redőnyvezérlést megvalósítani, a vezérlés két egymást követő adócsatornát igényel (de nem lehet a két irány pl. az RF Key 2 és 3 gombja, csak az 1 és 2)
 • Időzítés mindkét irányba külön programozható, max. 4 perc időtartamig
 • A vezérlés működése nyomógombról (működési diagram a 3. ábrán):
  • Rövid gombnyomás (<3 mp): a redőnypozíció finombeállítására szolgál – a redőny kis mértékben elmozdul.
  • Hosszú gombnyomás (> 3 mp): Mozgatás végállásig – a redőnymotor a programozott időtartamig (jellemzően két végállás közötti mozgás időtartama + 2 mp) kap feszültséget.
  • Rövid vagy hosszú gombnyomás,mozgás közben bármelyik irányba: STOP – a redőny mozgatása megáll.

A redőnyök mozgatásának vezérlését a különböző rendszeregységek segítségével központi helyről vagy akár okostelefonról is végezhetjük, miközben a helyi nyomógombos vezérlési lehetőségek megmaradnak.

A sorozat utolsó, befejező része a következő információs levélben lesz, ahol bemutatjuk az ELKO EP iNELS BUS System vezetékes épületautomatizálási rendszerével megvalósítható redőnyvezérlés egyik tipikus megoldását. 

Címkék: ,

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .