Korábban  foglalkoztunk már egy olyan fázisválasztó kapcsolással, mely a három fázisból kiválasztja és késleltetve az egyfázisú fogyasztóra kapcsolja azt a fázist, amelyik az elsőbbségi sorrend szerint még rendelkezésre áll, biztosítva így a fogyasztó további működését (nem szünetmentesen).

De mi a helyzet, ha mindhárom fázis megszűnik? 

Természetesen teljes áramszünet, ami komoly biztonsági gond lehet, ha pl. közlekedő helyiségekben nincs világítás, de más fogyasztóknál is probléma lehet akár a rövidebb idejű áramkimaradás is. 

A megoldás egy szünetmentes tápegység lehet vagy alternatív áramforrások telepítése, melyeket csak áramszünet esetén kapcsolnak be, mint pl. aggregátor, akkumulátoros inverter, stb. Szünetmentes tápellátásnál maga a készülék megoldja az átkapcsolást. Más típusú tápellátásnál általában magunknak kell gondoskodni az átkapcsolásról. 

Az 1. ábra elvi kapcsolási rajzán bemutatott megoldás kiválasztja a még meglévő fázist, de amennyiben mindhárom megszűnt, akkor az alternatív áramforrás fázisfeszültségét kapcsolja az egyfázisú kimenetre. Az átkapcsolások minden esetben reteszelten és késleltetéssel történnek.

A kapcsolásban a már jól ismert CRM-91H / 230V típusú multifunkciós időreléket és a VS316/230V típusú három potenciálmentes váltóérintkezős, visszajelzős segédreléket használjuk. Az időrelék mindegyike az „a” jelű, tápfeszültségre induló meghúzás-késleltető funkcióban üzemel. Az alternatív tápforrás bekapcsolásáról külön kell gondoskodni, de az R3 segédrelé szabad 11 – 12 kontaktusai is felhasználhatók egy további időrelével késleltetve. 

A működés a kapcsolási rajzról is jól követhető, valamint a 2. ábra diagramja is szemlélteti, ezért ennek részletes leírásától most eltekintünk.

Az alternatív tápellátás bekapcsolása csak akkor következik be, ha az R3 segédrelé nem kap tápfeszültséget, mert mindhárom fázis megszűnik. Ekkor R3 segédrelé 31 – 34 érintkezői által lekapcsolódik a hálózat felöl érkező tápvonal és a 21 -22 nyugalmi érintkezőkön keresztül indítja a Tr4 időrelét, mely a késleltetés után a kimenetre kapcsolja az alternatív fázisfeszültséget.A kapcsolási rajz elvi elrendezést mutat, ezért felhasználás előtt mindenképpen ellenőrizni és az adott alkalmazásnak megfelelően esetlegesen módosítani szükséges.

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .