Előző leveleinkben bemutattuk az SHT-1 és SHT-1/2 kapcsolóórákat, melyeket heti/napi valós idejű kapcsolásokhoz használhatunk. Az SHT kapcsolóórák következő négy terméke az SHT-3 sorozat tagjai: SHT-3 / 230V, SHT-3 / UNI, SHT-3/2 / 230V és az SHT-3/2 /UNI. Szerencsére nem kell újratanulni az SHT-3 sorozat tulajdonságait, programozási lehetőségeit, ugyanis szinte mindenben megegyeznek az azonos típushoz tartozó SHT-1 sorozat eszközeivel. Külső kivitelben és bekötésben is megegyezőek, ahogy ezt az 1. ábra is mutatja.

Egy lehetőségben különböznek, mégpedig abban, hogy éves szinten is programozhatók kapcsolási időpontok. Minden programhelyen, bármelyik csatornához választható, hogy heti/napi ütemezéssel (az SHT-1programozásával azonosan) vagy éves szintű időpontokban történő kapcsolásokkal működjön. A két üzemmód vegyesen használható. Ennek kiválasztása a programozási menü sorrendjében egy új menüpontot jelent egy-egy programhelynél, de éves program választásakor értelemszerűen nem jelennek meg a hét napjaira vonatkozó engedélyező/tiltó lehetőségek. Az SHT-3 kapcsolóóráknál tehát konkrét dátumra és időpontra állíthatjuk be a szükséges kapcsolási funkciót. Beállítható például, hogy 2018. 07.22 napján 18:00 órakor kapcsoljon be az 1-es csatorna. 

    Maradva az iskolacsengőnél a 2. ábrán egy olyan kapcsolási elrendezést mutatunk be, melynél egész tanítási évre előre programozható a mindennapi csengetés, valamint az összes szünet is, ami alatt nem kell csengetni. A helyes működéshez az ábra szerinti bekötésre és a pontos programozásra egyaránt szükség van.

 

Az SHT-3/2 CH1 csatornája a szokásos napi csengetési ütemezés szerint a CH1 csatornához beállított impulzusidőre (pl. 3 mp) megszólaltatja a csengőt, de csak akkor, ha ez engedélyezve van. A csengőt kapcsoló relé 15-ös kontaktusa csak akkor kap feszültséget, ha a CH2 csatorna reléje be van kapcsolva, azaz a 25-ös sorkapocsra bekötött fázisfeszültség megjelenik a 28-as sorkapcson, tehát a CH2 csatornával engedélyezhetjük vagy letilthatjuk a csengetést. A CH2 megfelelő programozásával elérhető, hogy a szorgalmi időszakokra ON (bekapcsolás) funkciót, a szünet időszakokra pedig OFF (kikapcsolás) funkciót beállítva akár évekre előre programozzuk a kapcsolóórát. A 3. ábrán a 2017/2018 tanév egy lehetséges programozási táblázata látható a fontosabb szünetekkel együtt.

A szünetek kezdő és befejező időpontjai nem feltétlen egyeznek meg a szünet előtti utolsó és a szünet utáni első tanítási napokkal, ezt is érdemes figyelembe venni a programozás időpontjainak beállításakor – ezért ajánlott hasonló táblázat elkészítése a programozás előtt. 

    A CH2 csatorna relé kontaktusai fordított működésre is beköthetők, ha azt akarjuk, hogy a szorgalmi, tehát a szüneteknél hosszabb időszakokban ne legyen behúzva a relé. Ebben az esetben nem a 28, hanem a 26-os sorkapocsba kell bekötni a 15-ös sorkapocshoz vezető feszültséget és természetesen a programozáskor is meg kell fordítani a funkciókat – ahol ON van, ott OFF kell és fordítva. 

    Az SHT-3 kapcsolóórák éves szintű programozhatósága sok más alkalmazásban is jól kihasználható, ahol konkrét dátumra és időpontra kell programozni, akár 2095-ig előre. 

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .