Talán a futófény az egyik és leggyakoribb fényjáték az egyszerű lámpavillogtatás után. Most megpróbálkozunk néhány futófény ötlettel, természetesen ELKO EP eszközöket használva.

Futófény relével?

Mi lesz a mechanikai és az elektromos élettartammal, hiszen a látványos futófényhez elég gyakran kell kapcsolgatni?

  Többféle futófény kialakítására van lehetőség. Az itt bemutatott futófényhez két vagy három kapcsolási kört kell telepíteni, utóbbi nyilván szebben fog „futni”. A fényforrások körönként felfűzve, váltva követik egymást és egymás után kapcsolnak be úgy, hogy az előző kikapcsol, ezzel úgy tűnik majd, hogy „szalad” a fény. A kapcsolások időtartama is befolyásolja a fényhatást – a túl gyorsat nem bírja követni a szemünk, a túl lassúnak nincs kellő esztétikai hatása. Legjobb szemre beállítani, ezért előnyös, ha olyan áramkört készítünk, amelynél szabadon beállíthatók az időtartamok. 

    Tehát kapcsolgatni kell az egyes köröket, méghozzá szemnek kellemes látványt nyújtó gyakorisággal. A relék nem a legjobbak erre, hiszen elektromechanikus eszközök, ráadásul némely típus viszonylag hangos is. Lassabb futás és nem túl hosszú üzemidő esetében viszont jól használhatók pl. valamilyen folyamat aktuális állapotának jelzésére, lépcsőknél, folyosón iránymutatóként, stb.. 

De mi is az a mechanikai és elektromos élettartam? 

Mindkettő a relé érintkezőjére vonatkozó adat:

  • A mechanikai élettartam általánosságban azt jelenti, hogy a relé érintkezőjének átmeneti ellenállása elektromos terhelés nélkül hány kapcsolási ciklus után nő 1Ω fölé. Ez az érték a lentiekben használt reléknél  3×107, azaz 30 millió kapcsolást jelent. 
  • Az elektromos élettartam azt jelenti, hogy a relé érintkezőjének átmeneti ellenállása elektromos terhelés mellett hány kapcsolási ciklus után nő 1Ω fölé. A kapcsolásban használt reléknél ez 0,7×105, azaz 70 ezer kapcsolás (AC1-re vonatkozó adat).

Az 1Ω körüli átmeneti ellenállás természetesen nem azt jelenti, hogy a relé nem tud kapcsolni tovább, viszont nagyobb áramoknál már melegedés kezdődhet az érintkezőknél, ami idővel akár beégéshez, az érintkezők összetapadásához is vezethet. Futófényhez jellemzően kisáramú izzókat használunk, hiszen nem a megvilágítás mértéke a fő szempont, hanem a hangulati hatás, így kisebb az esély a beégésre.

    Az 1. ábrán két CRM-2H/230V típusú aszimmetrikus ütemadóval oldottuk meg három kör vezérlését. Az első ütemadó ténylegesen aszimmetrikus beállítású, mert a „szünet” időtartama fele az „impulzus” időtartamának. A második ütemadó is egy CRM-2H/230V típusú, de helyette használható pl. a CRM-91H/230V multifunkciós időrelé is „c” funkcióban. Mindkettő „szünettel” induló üzemmódban működik. A működést nem írjuk le, az ábra alapján bizonyára nem okoz problémát. A futófény egyes ciklusait a jobb alsó, keretezett rész ábrázolja. Beállításnál arra kell ügyelni, hogy a 2. ütemadó szünet + impulzus időtartama megegyezzen az 1. ütemadó impulzus időtartamával.

 

Hosszabb működési időtáv érhető el olyan kapcsolóeszközökkel, melyek nem mechanikai kontaktusokkal kapcsolnak, hanem félvezetővel. A félvezetős megoldás több előnye közé sorolhatjuk, hogy gyors be/ki kapcsolásokra is képes, kontaktusmentes, tehát nem ég be, valamint hangtalan. Futófényre jellemzően céláramkörök készülnek, ritkaság, ha ipari eszközök között találunk megfelelő vezérlőt.

    Az ELKO-nak természetesen van ilyen időreléje, mégpedig a CRM-9S típusú, triak kimenetű időrelé. Ugyanazt a 10 funkciót tudja, mint a CRM-9x sorozat többi tagja, viszont felhasználásnál figyelembe kell venni, hogy nincs a reléknél megszokott „nyugalmi” érintkező, – a triak kapcsol, vagy nem kapcsol. Elsősorban Ohmikus (R”) terhelések (pl. izzószál, kisebb fűtőbetét) kapcsolására ajánlott, 0,7 A névleges áramig AC 12 – 240 tápfeszültség tartományban. 

    A 2. ábrán két világítási kör vezérlését mutatjuk be a CRM-9S időrelével. A bekötésből látható, hogy a két időrelé semmilyen közvetlen szinkronban nincs egymással, csupán a „K” kapcsoló bekapcsolása a közös „szinkronjel”, ezért az első időrelé impulzussal induló ütemadóként van beállítva („d” funkció), a második szünettel indulóra („c” funkció). A két időrelé „t” időtartamait elég precízen egyformára kell hangolni, melynek egyik módja, hogy ideiglenesen „d” funkcióra állítjuk a 2. ütemadót is és addig finomítunk a beállításon, míg a két világítási kört egyszerre látjuk villogni, majd visszaállítjuk „c” funkcióra.

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .