Ősz van, vagy már talán tél? Rövidülnek a nappalok, ezért gyakrabban kell mesterséges világítást használnunk. A hagyományos és halogén izzók fokozatos kivezetése a gyártásból és a forgalmazásból arra „kényszeríti” a felhasználókat, hogy térjenek át a LED-ek és energiatakarékos fénycsövek használatára. Az energia-megtakarítás és a környezettudatosság szempontjából ez mindenképpen pozitív hozadéknak tekinthető. Szakmai körökben megjelenő publikációkban negatívumok is olvashatók, mint pl. az, hogy az emberi szemnek leginkább megfelelő mesterséges fényt elsősorban a halogén fényforrások képesek biztosítani. Valamilyen megoldás a korszerűbb technikákkal bizonyára születik majd erre is, addig viszont nem marad más, mint az alkalmazkodás a pillanatnyi helyzethez. 

    Némileg javíthatunk otthonunk mesterséges megvilágításának minőségén és komfortján, ha nem csupán fel- és lekapcsoljuk a lámpákat, hanem szabályozzuk is. A szabályozással mindig az aktuális élethelyzethez (olvasás, tévézés, buli, stb…) igazíthatjuk a helyiség világítását és némi megtakarítást is ki tudunk belőle sajtolni, ami esetenként elérheti a 20%-ot is. 

      Most induló mini információs levél-sorozatunkban bemutatjuk az ELKO EP által kínált világítás-szabályozási lehetőségeket, kezdve a legegyszerűbb, klasszikus megoldásokkal, folytatva a vezeték nélküliiNELS RF Control szabályzóival egészen a felsőkategóriás iNELS BUS System buszkommunikációs intelligens megoldásokig.

     Mielőtt következő leveleinkben belevágnánk a termékkörönkénti ismertetésbe, nézzük át, milyen fényforrás típusok szabályozására alkalmasak az egyes ELKO EP dimmerek (és általában a dimmerek)? 

Természetesen a szabályozható fényforrásokhoz. 

Melyek ezek? Az alábbi táblázatban összefoglaltuk:

 

 Következőkben bemutatjuk a fenti fényforrások fényáramának, színének vagy színhőmérsékletének szabályozásához használható ELKO EP dimmereket. Ahol nem egyértelmű a bekötés, ott alkalmazási ajánlásokkal is próbáljuk segíteni a kiválasztást, telepítést. 

    Reméljük fentiekkel „beindult” ez irányba a képzelőerő és következő jelentkezésünkig ki is találod, hol szeretnél egy kis hangulatot teremteni környezetedben a világítás szabályozásával.Addig is a „(fény)ERŐ” (pontosabban fényáram) legyen Veled!

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .