Az ELKO EP folyadékszint kapcsolói kedvező áruk és egyszerű telepíthetőségük miatt népszerű eszközök mind lakossági, mind ipari alkalmazásokban. Strandmedencék, szennyvíz átemelők, kutak és egyéb víztárolók szintjeinek felügyeletére, szabályozására használható – vezetőképes folyadékokhoz.

HRH-8, a továbbfejlesztett HRH-1

    Az ELKO EP nem csak új eszközöket fejleszt, hanem régebbi, egyébként jól bevált termékeit is időről-időre előveszi és megtartva az előző verziók minden kedvező tulajdonságát, továbbiakkal bővítve jelenik meg innovációs termékekkel. Így „járt” a népszerű HRH-1 is, melynek újabb verziója, a HRH-8, sok újdonságot rejt magában, melyek szélesebb körű felhasználást tesznek lehetővé. Az eszköz funkciói 8 különböző, valósan használható logika szerint működő funkcióra növekedtek. 

Öntözésvezérlés HRH-8 folyadékszint kapcsolóval 

    Az előző levelünkben felvázolt esőérzékelős megoldást továbbgondolva a HRH-8 segítségével kicsit komplexebb öntözésvezérlést hozhatunk létre. A HRH-8 alkalmas két külön kör érzékelésére és ehhez külön kimeneti relékkel is rendelkezik. Szinte adja magát, hogy az egyik kört esőérzékelésre, a másikat szintfigyelésre használjuk. A megoldással elérhető, hogy az öntözőrendszer csak akkor kap engedélyező jelet, ha az esőérzékelő (vagy talajnedvesség) nem érzékel nedvességet és a tartályban is van víz. A kapcsolási rajz a 2. ábrán látható.

Hogyan is működik?

    A HRH-8 funkciói közül a 4. számút választottuk, melyet a DIP kapcsolók ábrán jelzett állásaival tudunk beállítani. A 4. funkcióban a „D” szonda, mely itt esőérzékeléshez van bekötve „ürítés” funkcióban működik, azaz, ha vizet érzékel, akkor behúzza a reléjét, ha nem akkor elengedi, így nyugalmi érintkezőjét használhatjuk az öntözés egyik engedélyező jeleként. 

    A „H” szonda figyeli, hogy van-e víz a tartályban. Ha van víz, akkor elengedi reléjét, ha nincs, akkor behúzza, tehát itt is a nyugalmi érintkezőt használhatjuk engedélyezésre. A két relé nyugalmi kontaktusait logikai „ÉS” kapcsolatba kötve (sorba) csak akkor lesz engedélyezve az öntözés, ha mindkét feltétel teljesül, azaz van víz a tartályban és nem volt eső. Választható a 3. funkció is, de ebben az esetben más bekötést igényelnek a kimenetek. 

    Figyeljük meg, hogy a rajzon a tartályt figyelő jeladó és szintfigyelő szonda kb. egy síkban van és a tartály aljához közel van elhelyezve, hiszen azt kell érzékelnünk, hogy van-e víz benne. Ha a „H” szondát feljebb helyezzük el, akkor elvileg a 2-es relé záró érintkezője indíthatná a töltőszivattyút. Valóságban az a probléma, hogy kis tartálynál túl gyakran kell a töltő szivattyúnak működnie. Ha ez megengedhető vagy nagyobb a tartály, akkor megoldható így a töltés, egyébként külön szabályzórendszert kell beépíteni. 

.

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .