Előzőleg a HMV cirkuláció vezérlések egyszerűbb, alapfunkciós megoldásait mutattuk be. Most a valós idejű vezérlésekkel foglalkozunk, melyekben digitális kapcsolóórát kombinálunk az előző posztban ismertetett megoldásokkal. 

A digitális kapcsolóóra használatával valós időszakokra programozható a meleg víz rendelkezésre állása, melynek köszönhetően a család vagy az épület használói napi életvitelük, rutinjuk szerint állíthatják be a működéseket, elkerülve a felesleges cirkuláltatást.

Használjunk „éves” szinten programozható kapcsolóórát

    Az 1. ábra kapcsolása semmilyen trükköt vagy különlegességet nem rejt, csupán azt, hogy éves szinten, azaz konkrét dátumokra is megadható a kimeneti relé működtetése. Talán családi házaknál ennek nincs akkora jelentősége, – legfeljebb pl. éjszakára letiltható a cirkuláció, de intézményekben, pl. iskolákban a hosszabb szünetekben nem fog működni feleslegesen. Az SHT-3/2 kétcsatornás digitális kapcsolóóra 1-es csatornája a hetente ismétlődő, napi szokásoknak megfelelő időpontokban kapcsolja be a szivattyút, célszerűen még a meleg víz vételezési időpontja előtt. Ha a meleg víz megfordulásához elegendő max. 99 mp cirkuláltatási időtartam, akkor a legjobb impulzus üzemben használni ezt a csatornát, így nem kell külön kikapcsolást programozni és másodperc alapon beállítható. Hosszabb cirkulációs igénynél a perc alapú ON és OFF funkciókat kell használni. 

    A 2-es csatornát éves szinten programozva konkrét dátumok között engedélyezhetjük vagy tilthatjuk a cirkulációt. A rajz szerinti bekötésben a 2-es csatorna bekapcsolása (28) feszültséget kapcsol a napi cirkulációt vezérlő relének, azaz engedélyezi a cirkulációt. A váltóérintkezők bekötése meg is fordítható a rajzon jelzetthez képest, természetesen ekkor fordított logika szerint kell programozni

Ha borul a napirend

    A kapcsolóóra természetesen az előre beállított program szerint végzi a dolgát. Ha ideiglenesen megváltozik a család napirendje és szükség van meleg vízre, akkor egyik megoldás lehet a kézi működtetés. A kapcsolóóra előlapján található MAN1 és MAN2 nyomógombokkal csatornánként kézi üzemmódban kapcsolhatjuk be a szivattyút. Kézi üzemmódban viszont a relé magától nem kapcsol vissza, ezért oda kell menni és meg kell nyomni a gombot a kikapcsoláshoz, ami nem túl komfortos megoldás. A 2. ábra kapcsolási rajzába beépítettünk egy CRM-91H időrelét, mely elengedés-késleltetés üzemmódba van állítva.

A kézi gombot megnyomva az időrelé bekapcsolja a szivattyút, majd a beállított késleltetés után magától kikapcsolja. Vegyük észre, hogy az időrelé váltóérintkezőjének közös (15) sorkapcsára csatlakozik a szivattyú, mely az időrelé aktiválásakor közvetlenül kapja meg a hálózati feszültséget (18), a kapcsolóóra bekapcsolásakor (ha a 2-es csatorna engedélyezi) pedig a kapcsolóóra relé kontaktusai által az időrelé nyugalmi (16) kontaktusán keresztül.

Valós időben szabályozva

    A valós idejű cirkuláció vezérlést kombinálhatjuk hőmérséklet szabályzóval is, melynek előnye abban rejlik, hogy szélesebb időtartományokat programozhatunk a cirkulációhoz. Ha a családtagok reggeli készülődése között hosszabb időintervallumok telnek el (pl. van, aki 6-kor, van, aki 7-kor vagy 8-kor igényli a meleg vizet), akkor nem kell külön időpontokat programozgatni, elegendő a példa szerint 6 és 8 között engedélyezni a cirkulációt. Az időintervallum alatt pedig a termosztát gondoskodik a szivattyú be- és kikapcsolásáról, de ebben a tartományban viszonylag állandóan rendelkezésre áll az azonnali meleg víz. 

    A 3. ábrán ez a kapcsolás látható. A használható hőmérséklet-érzékelőkről előző levelünkben már volt szó. Csövekre szereléshez a TZ típusokat ajánljuk.

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .