A HMV cirkuláció vezérlések néhány lehetőségét bemutató mini sorozatunk utolsó részében az előzőeknél kicsit komfortosabb megoldásokat mutatunk be. A kényelmet automatizmusok biztosítják, melyekhez mozgásérzékelőt vagy áramlásérzékelőt, esetleg termosztátot is használunk.

Mozgásérzékelés hőmérséklet-szabályozással

 Az 1. ábra kapcsolási rajza szerint a cirkuláltatást egy mozgásérzékelő jelével indítjuk el. A fürdőszoba vagy más meleg víz vételezési hely megközelítésére az érzékelő tápfeszültséget kapcsol a termosztátra, mely 18-as sorkapcsán keresztül indítja a szivattyút. A termosztát persze csak akkor kapcsol be, ha a csővezetékre szerelt érzékelője által mért meleg víz hőmérséklet alacsonyabb a beállítottnál (- hiszterézis, mely a TER-3E típusnál fixen 1°C). Látható, hogy a megoldás lelke a mozgásérzékelő megfelelő elhelyezhetősége, illetve beállítása. Olyan helyre célszerű szerelni és hatáskörét beállítani, ahol jellemzően csak a meleg víz vételezése miatt történik emberi mozgás. Az érzékelő kikapcsolási időzítése a termosztát miatt akár hosszabb is lehet, így a beállított időtartamban a termosztát szabályozása által folyamatos az azonnali meleg víz vételezésének lehetősége. 

 A rajzon a LOGUS90 szerelvénycsalád 21401 vagy 21402 típusait használjuk, de természetesen más típusok is szóba jöhetnek, amennyiben reléjük kapcsolhat 230 VAC feszültséget és időzíthetőek. Ahol nincs mód a vezetékezésre, ott jól használhatók a vezeték nélküli mozgásérzékelők kapcsolóegységgel párosítva. Az iNELS RF Control eszközei között ilyen adó-vevő páros pl. az RFMD-100 mozgásérzékelő és az RFSA-61B relés vevőegység.

Nyitott csap figyelése áramlásérzékelővel

    Érdekes megoldást nyújthat egy áramlásérzékelő beépítése, mely a csőben történő vízmozgásra kapcsol. A cirkuláció vezérlését kicsit meg kell szoknia a felhasználóknak, ugyanis azonnal nem fog jönni meleg víz a csapból, ha hosszabb idő után megnyitják. A rendszer beindításához előbb egy rövidke csapnyitásra van szükség, amit szinte azonnal el is lehet zárni. 

    A 2. ábra kapcsolási rajzán az „R1” jelű CRM-91H időrelével kicsit „megnyújtjuk”, illetve letiltjuk az áramláskapcsoló jelét, azaz a csap megnyitására beindul a cirkuláció, és az „R1” által meghatározott ideig hatástalanná válik az áramláskapcsoló további jele, hiába nyitják/zárják többször a csapot. Az „R2” időrelé a működési időt korlátozza le, míg a termosztát a működési idő alatt biztosítja az állandó meleg vizet.

    A működés a 3. ábra diagramján is követhető:

Állandó meleg víz hőmérséklet-szabályozással

A fenti megoldások jól használhatók családi házakban, illetve megfelelő beállításokkal intézményekben, vendéglátóhelyeken is azokba a meleg víz vételezési irányokba (csővezetékekhez), ahol nem állandó a meleg víz igény. Egy éttermi konyhában nem valószínű, hogy szükséges cirkuláltatni, hiszen szinte állandóan szükség van a meleg vízre. A 4. ábra kapcsolásában állandó meleg vizet biztosít a rendszer azzal, hogy időszakosan engedi a cirkulációt, melyet ebben az időszakban termosztát is szabályoz, – többek között a takarékosság jegyében is.

 A cirkuláció váltott engedélyezését/tiltását a CRM-2H aszimmetrikus ütemadó végzi, akár rövidebb működési és hosszabb szünet időszakokkal, melyet a meleg víz rendszer paraméterei határoznak meg. A termosztát az eddigiekben megszokott módon végzi a dolgát, amíg tápot kap az időrelétől. 

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .