Itt a tavasz és csodálatos a természet újraéledése! Zöldül a fű, virágzanak a gyümölcsfák, kikelnek a veteményeskert gyöngyszemei, az újhagyma, a borsó, és a sokféle zöldség. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy kertes házban lakhatsz, vagy nyaralód, kerted van valahol, ráadásul szereted is a növényeket és a gondozásukat se hanyagolod, akkor nem kizárt, hogy találsz néhány ötletet aktuális levelünkben. Ha nincs lehetőséged a kerti tevékenységekhez, akkor is érdemes lehet elolvasni, kielemezni a következőkben bemutatott kis rendszert, hátha ötletet kapsz egyes részleteiből más területeken való felhasználásra. Vagy csak úgy… minden közvetlen érintettség nélkül is ajánlhatjuk átnézni, hiszen több, eddig csak részleteiben elővett eszközt foglaltunk most össze egy rendszerbe.

Komplett öntözőrendszer-vezérlés ELKO módra 
    Aktuális levelünkben a megszokottól eltérően egyetlen kapcsolási rajzot közlünk, mely tartalmazza az összes eszközt és ezek egymáshoz csatlakoztatását egy öntözőrendszer alapjainak összeállításához. Mit is tud az 1. ábrán felvázolt rendszer?

 • Kútból tölti az öntözőtartályt úgy, hogy közben figyeli mindkettő szintjét (HRH-8/230V):
  o Indítja a szivattyút, ha a tartályban a vízszint a figyelt szint alá csökken
  o Leállítja a szivattyút, ha a tartály vízszintje elérte a figyelt szintet
  o Leállítja a szivattyút, ha a kútban nincs elég víz (a figyelő szonda alá csökkent a kút vízszintje) és riasztási jelzés küld egy relé kimenet meghúzásával.
 • Védi a töltőszivattyút túlterhelés és szárazon futás ellen (COS-2/230V):
  o  Teljesítménytényező (cosφ) figyelés
  o Leállítja a töltőszivattyút túlterhelés vagy szárazon futás esetén a tápellátás megszakításával.
 • Programozott öntözés a tartályból (SHT-1/230V és HRH-5):
  o Bekapcsol az öntöző szivattyú, ha a kapcsolóóra időprogramja szerint eljött az öntözés ideje ÉS a tartályban elegendő víz van.
  o Kikapcsol az öntözőszivattyú, ha nincs elég víz a tartályban (HRH-5szintszondája alá csökkent) VAGY a kapcsolóóra kikapcsolt (öntözési idő letelt)
  o Letilt az öntözés, ha nincs elegendő víz a kútban (HRH-8 riasztására)

Tartály töltése kútból 
    A HRH-8 folyadékszint kapcsoló 8 funkciója közül a 7. funkció éppen erre a célra szolgál, melyhez az előlapi DIP kapcsolókat az ábrán jelezett pozíciókba kell beállítani. Ebben a funkcióban az 1-es kimeneti relé kapcsolja a szivattyút, amennyiben a kútban van víz (eléri a „D” szondát) és a tartályban lecsökkent a víz szintje (nem éri el a „H” szondát). A szivattyú normál üzemszerű működése szintén feltétel, melyet a COS-2 figyel. A 2-es relé riasztást végez (itt egy lámpa bekapcsolásával), mely meghúz, ha a kútban nincs elegendő víz („D” szondát nem éri el), ekkor kikapcsolja az 1-es relét, hogy a szivattyú ne működhessen. A késleltetések beállítására szolgáló Delay On/Delay OFF kapcsoló igény szerinti állítható:

 • Delay OFF: 
  o ha a tartály vízszintje elérte a szondát, akkor a töltőszivattyú „tH” késleltetési idő letelte után kapcsol ki
  o ha nincs elegendő víz a kútban, akkor a töltőszivattyú „tH” késleltetés után kikapcsol, de a riasztó kimenet azonnal, késleltetés nélkül bekapcsol.
 • Delay ON: 
  o ha a tartály vízszintje a szonda alá csökken, akkor a töltőszivattyú „tH” késleltetéssel kapcsolja be a töltést.
  o ha nincs elegendő víz a kútban, akkor a töltőszivattyú azonnal kikapcsol és „tD” késleltetés után bekapcsol a riasztás. A leírt késleltetések működése a 7. funkcióban értendő.

Túlterhelés és szárazon futás elleni védelem 
COS-2 teljesítménytényező-figyelő relé egy eszközként képes megvédeni a szivattyút túlterhelés (megszorul, csapágyas, stb.) vagy szárazon futás ellen. Beállítható egy cosφ „ablak” (min. – max.) és késleltetések. Ha a figyelt áramkör cosφ értéke a minimum alá csökkent, akkor túlterhelt a szivattyú. Ha a maximum fölé emelkedik, akkor pedig szárazon fut. Mindkét esetben elengednek a kimeneti relék (itt párhuzamos működésre vannak állítva) és lekapcsolják a szivattyút. A „MEMÓRIA” funkció be van kapcsolva, így csak az előlap közepén található „RESET” gombbal indítható újra a hiba elhárítása után. A COS-2 használható 3-fázisú fogyasztókhoz is, az áramtartomány áramváltóval növelhető.

Öntözés időprogram szerint 
    Az SHT-1 digitális kapcsolóóra heti/napi programozási lehetősége és 100 programhelye általában elég egy ilyen rendszer vezérléséhez. Az úgynevezett „Szabadság” üzemmód beállításával téli időszakra letiltható az öntözés, így táp alatt marad a kapcsolóóra és nem merül le a háttérelem (a töltést külön le kell kapcsolni). 

Öntözővíz figyelés 
    A HRH-5 a HRH-8 -nál egyszerűbb, de teljes körű folyadékszint kapcsoló. A H-D pontok összekötésével egy szintet figyel, melyhez a szintszondát valahol a tartály alsó részében ajánlott elhelyezni. Feladata figyelni a tartály vízszintjét és letiltani az öntözést, ha nincs elég víz a tartályban. A HRH-5 használata egyébként elhagyható, amennyiben megfelel az a reteszfeltétel, melyet a HRH-8 riasztás reléje biztosít – azaz, az öntözés addig engedélyezett, amíg van víz a kútban, tehát a rendszer képes feltölteni a tartályt. A megoldás hátránya, hogy a csővezeték vagy más részegység hibáját nem veszi figyelembe, melyek befolyásolják a tartály vízzel való feltöltését. Az öntözés töltőszivattyú hibája miatti letiltását a COS-2 második reléjével reteszelve oldottuk meg.

Megjegyzések:
– Mindkét folyadékszint kapcsoló „C” sorkapcsára a mérőjelet adó szondákat kell bekötni és a tartály vagy kút legalsó szintjének közelébe kell telepíteni (mindig legyen vízben). Kút esetében ügyelni kell az iszapolódásra is.
– Ha a tartály fémből készült, nincs szükség külön szondára a tartályban, elegendő a tartály falával galvanikusan összekötni a „C” pontot.
– Kerülendő a szondák túl hosszú vezetékezése (ajánlott max. 10 – 15 m). Inkább a vezérlés legyen közelebb a kúthoz és a tartályhoz és a kapcsolt jeleket vezetékezzük messzebbre, ha szükséges.
– Mindegyik szonda ajánlott típusa az SHR-2.

Hamarosan jelentkezünk következő tavaszi ötletünkkel.

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .